De corona pandemie kunnen we gelukkig zo langzamerhand achter ons laten. Het heeft ons weinig goeds gebracht. Van lockdowns tot avondklokken en van winkelsluitingen tot het verplicht dragen van neusmondmaskers. Toch is het niet allemaal kommer en kwel. We zijn in Nederland massaal hybride gaan werken. Of organisaties hebben plannen om dat binnenkort te gaan doen. Hybride werken is het nieuwe normaal.
Werkgeluk
Het deels thuis en deels op kantoor werken heeft veel voordelen. Een belangrijk voordeel is dat werknemers zelf hun werk en privé tijd beter kunnen indelen. Je kunt overdag een boodschapje doen en ’s avonds nog even je werkmail wegwerken of een notitie maken. Dit gevoel van vrijheid leidt tot meer werkgeluk. Ook blijkt inmiddels uit vele onderzoeken dat de productiviteit toeneemt door kortere vergaderingen en het deels vervallen van reistijd.
Fysieke klachten
Een goede thuiswerkplek is essentieel bij hybride werken. Werken aan de eetkamertafel, een houten stoel achter een te kleine tafel of een laptop zonder standaard en toetsenbord. Als je de thuiswerkplek niet goed is inricht, kan dit leiden tot fysieke klachten, zoals rug-, nek-, schouder- en armklachten. Het inrichten van een goede thuiswerkplek is dus erg belangrijk bij hybride werken. Er zijn inmiddels voldoende leveranciers die een goede thuiswerkplek aanbieden.
Balans werk – privé
Ook is het goed om als werkgever een actief beleid te voeren op het zorgen voor een goede werk – privé balans voor de werknemers. Het hybride werken wordt als een groot voordeel gezien, en dat is het ook, maar het investeren in ontspanning en vitaliteit is belangrijk. Dat was het al, maar omdat je de werknemer ook minder ziet, is het goed om samen te bedenken hoe je ook thuis voor voldoende ontspanning kunt zorgen. Wij zien in de praktijk al een aantal mooie voorbeelden ontstaan.
Thuis-werkplekcheck
En ook als een medewerker thuis werkt, kan hij of zij natuurlijk verzuimen. Preventief beleid is zeer van belang. Duurzame inzetbaarheid is ook bij hybride werken een zeer belangrijk thema. Een verzuimende werknemer kost je als werkgever al gauw zo’n €260,- per dag. Dat geld kun je beter gebruiken voor een effectief preventief beleid. Wij denken graag met je mee. Ook verrichten onze Ergo coaches werkplekchecks bij mensen thuis. We kijken dan niet alleen of de thuiswerkplek aan alle richtlijnen voldoet. We geven ook tips en advies voor een optimale lichaamshouding en gebruik van simpele hulpmiddelen om klachten te voorkomen.