Een nieuw schooljaar met 0 dagen verzuim op de teller en een mooie toekomst met misschien wel een droombaan in het vooruitzicht. Zo beginnen veel MBO-studenten aan hun introductieweek.
Scholen doen er alles aan om jongeren de juiste opleiding te laten kiezen om ze daarna klaar te stomen voor de beroepspraktijk. Toch is het niet vanzelfsprekend dat alle eerstejaars studenten hun opleiding met een diploma afronden. Verzuim is één van de belangrijkste oorzaken van voortijdig schoolverlaten. Daarom geven we 5 tips om schoolverzuim te voorkomen en te verminderen.
1. Introduceer een duidelijk verzuimprotocol
Via het rooster weet je precies waar en hoe laat je aanwezig moet zijn voor de les. Maar wat wordt er van je verwacht als je ziek bent of te laat komt? Dat weten veel studenten niet precies. Maak daarom duidelijke spelregels en accepteer alleen telefonische ziekmeldingen. Zorg ervoor dat degene die de telefoon opneemt direct de juiste vragen stelt zodat de drempel om je ‘even’ af te melden wordt verhoogt. Bespreek het verzuimprotocol aan het begin van het schooljaar met alle studenten en betrek ook de ouders persoonlijk bij het verzuimbeleid.
2. Herken signaalverzuim
Soms is er meer aan de hand en heeft een jongere hulp nodig. Vaak te laat komen en spijbelen zijn signalen dat het ergens niet goed gaat. Allerlei problemen op school of in de thuissituatie kunnen ervoor zorgen dat jongeren een andere keuze maken dan naar school te gaan. Gepest worden, verslaving, schulden, faalangst en mantelzorg zijn problemen die jongeren meestal niet zelf kunnen oplossen. Hoe eerder je de signalen herkent, hoe eerder je de juiste hulp kan bieden. Denk daarbij ook aan samenwerking met de ouders zodat zij ook betrokken worden bij de oplossing van het probleem.
3. Maak jongeren bewust van hun verzuimgedrag
Wat is vaak verzuimen? 20 keer, 10 keer, of is drie keer al veel? Wat is het verschil tussen ziek zijn en verzuim? Wanneer ben je eigenlijk echt ziek? Als je het vraagt, ligt de lat voor iedereen ergens anders. Door het keuzegedrag rond verzuim te bespreken, worden jongeren zich bewust van de keuzes die ze maken. Dit besef maakt dat hun gedrag beïnvloedbaar is. Als je leert denken in mogelijkheden, wordt verzuim misschien wel één van de laatste opties.
4. Geef les over de basisregels van verzuim
Bij schoolverzuim krijg je niet alleen te maken met de regels van jouw school. Of je geoorloofd of ongeoorloofd afwezig bent, is bijvoorbeeld geregeld in de Leerplichtwet. En als je een beroepsopleiding volgt of stage loopt, is het natuurlijk wel handig om te weten hoe het er in het bedrijfsleven aan toe gaat. Hoe eerder je bekend bent met de basisregels, hoe beter je weet wat er van je verwacht wordt en wat de consequenties zijn als je andere keuzes maakt.
5. Stimuleer aanwezigheid
Als school leuk is en de lessen zijn interessant en uitdagend, valt er al één reden af om niet te gaan. Maar er zijn ook andere manieren om aanwezigheid te stimuleren. Maak jongeren bijvoorbeeld medeverantwoordelijk voor elkaars aanwezigheid. Laat hen deelnemen aan projecten waarbij het succes gedeeltelijk afhankelijk is van ieders bijdrage. Door goede schoolprestaties te verbinden aan studenten waarmee de rest zich identificeert, kan het gedrag van deze studenten de nieuwe sociale norm worden.
Wil je meer weten over het voorkomen van schoolverzuim of ben je geïnteresseerd in een gastles over verzuim voor MBO-studenten? Download hier onze Whitepaper Verzuim op de route van school naar werk.