Het verzuimbezoek leidt in 75 tot 80% van de gesprekken tot een werkhervatting binnen drie dagen of een voorstel tot passende werkzaamheden. En ruim 99% van de mensen die we thuis aantreffen, gaat het gesprek aan en is akkoord met het delen van de informatie met de opdrachtgever.
Wat is geheim achter deze resultaten?
Onze buitendienst bestaat uit een enthousiast team van professionele, flexibele en doortastende mensen die allemaal in loondienst van CBZ werken. Zij verrichten jaarlijks duizenden verzuimbezoeken en zijn gespecialiseerd in het voeren van inzetbaarheidsgesprekken bij mensen thuis.
1994 verzuimcontroleur – 2002 verzuimrapporteur – 2023 inzetbaarheidscoach
Door de jaren heen zijn onze diensten verder ontwikkeld en steeds meer gericht op preventie en het coachen van mensen bij het maken van keuzes en het zoeken naar mogelijkheden. We helpen werknemers, studenten en werkgevers bij het vinden van passende werkzaamheden om daarmee de inzetbaarheid te vergroten en het verzuim te verkorten. Het gesprek dat we tijdens een verzuimbezoek voeren, noemen we daarom een inzetbaarheidsgesprek.
Met ingang van 1 september 2023 vervangen we de functienaam “verzuimrapporteur” door inzetbaarheidscoach omdat deze benaming veel beter aansluit bij de inhoud van de functie.
“Binnen de perken zijn de mogelijkheden even onbeperkt als daarbuiten” – J.A. Deelder –
De inzetbaarheidscoach is onafhankelijk en staat tussen de werkgever en werknemer in. De gesprekken zijn vertrouwelijk en het gespreksverslag wordt alleen met uitdrukkelijke toestemming van betrokkene via een beveiligde portal teruggekoppeld aan de opdrachtgever. Men kan daarom onbevooroordeeld het gesprek aangaan over de keuze om te verzuimen, de mogelijkheden om weer te hervatten of een andere vervolgstap. Daarbij worden eventuele medische klachten “geparkeerd” en ligt de focus op het vinden van praktische oplossingen om de drempel naar het werk te verlagen. Door het denken in mogelijkheden te stimuleren, wordt de verzuimduur verkort en wordt nieuw verzuim voorkomen.
Welke achtergrond heeft een inzetbaarheidscoach?
We worden weleens gevraagd naar de achtergrond van een inzetbaarheidscoach. Een logische vraag, want als je iemand vraagt om op huisbezoek te gaan bij een medewerker, wil je natuurlijk wel dat alles goed geregeld is.
Zowel mannen als vrouwen vervullen de functie. De gemiddelde leeftijd ligt wat hoger: er zijn veel 45+ers in dienst met een brede werkervaring op minimaal MBO-niveau. Ze maken makkelijk contact en beschikken over ruime mensenkennis waardoor ze goed met verschillende doelgroepen kunnen communiceren. De nieuwe instroom inzetbaarheidscoaches heeft o.a. ervaring in de thuiszorg, als coach, als triagist of op het gebied van HR. Iedereen is in het bezit van een verklaring omtrent het gedrag (VOG).
Hoe word je inzetbaarheidscoach bij CBZ?
Hiervoor hebben we een eigen interne opleiding ontwikkeld. Na afronding van het inwerktraject beschikt de inzetbaarheidscoach over kennis van de relevante wetgeving en alle praktische vaardigheden om een effectief inzetbaarheidsgesprek te voeren en hiervan verslag te doen aan de opdrachtgever.
Heb je interesse in een baan als inzetbaarheidscoach bij CBZ? Check hier onze vacatures.