Regel snel en eenvoudig een afspraak voor een (rijbewijs)keuring
Woont u in de regio Tilburg – Breda en moet u gekeurd worden voor uw rijbewijs of taxipas? Wij helpen u graag op onze vestiging in Dongen! Kijk in de keuringsagenda wanneer u bij ons terecht kunt en leg uw voorkeursdatum vast. U ontvangt een bevestiging van de afspraak per e-mail.
Normaal rijbewijs (B / 75+)
Bent u 75 jaar geworden? Dan moet u kunnen aantonen dat u gezond genoeg bent om te mogen rijden. Daarna moet u elke 5 jaar uw rijbewijs verlengen.
In de volgende gevallen heeft u ook een keuring nodig:
- Bij het beantwoorden van een vraag met ‘ja’ op de Eigen verklaring.
- Bij een verandering in de gezondheidssituatie.
Groot rijbewijs (C / D)
Voor het besturen van vrachtauto’s en bussen gelden strengere regels dan voor personenauto’s. Als bestuurder van deze grote en zware voertuigen zit u vaak lang op de weg. Daarom moet u voor uw praktijkexamen en daarna elke 5 jaar gekeurd worden voor uw rijbewijs.
De keuringen vinden plaats op onze vestiging in Dongen of op locatie bij in company keuringen.
Incompanykeuring
Bedrijven kunnen meerdere keuringen op hun eigen locatie laten uitvoeren. Neem hiervoor contact op met de klantenservice. Wij maken een offerte en organiseren de keuring geheel naar uw wens.
Zo werkt het
U vraagt een gezondheidsverklaring aan bij het CBR. Nadat u de vragenlijst hebt ingevuld ontvangt u van het CBR een brief met uitleg en een (leeg) keuringsverslag met een ZD-code. Nu heeft u alle gegevens om een afspraak te maken voor de keuring.
Maak een afspraak via onze keuringsagenda of bel 0162-318 713.
Kom op tijd voor de keuring. De keuring bestaat uit het doornemen van het keuringsformulier, een bloeddrukmeting, urineonderzoek, ogentest met en zonder bril (of contactlenzen) en er wordt gekeken hoe u zich beweegt.
Voor de keuring brengt u mee:
- Uw huidige rijbewijs.
- De keuringsformulieren van het CBR met ZD-code en eventuele aanvullende formulieren met betrekking tot uw medische voorgeschiedenis.
- Een potje ochtendurine.
- Een actueel overzicht van uw medicatie.
- Uw bril of contactlenzen. Let op, bij contactlenzen wordt ook om de sterkte gevraagd.
Na de keuring stuurt CBZ het ingevulde keuringsverslag digitaal naar het CBR. Een medisch adviseur van het CBR interpreteert en beoordeelt het keuringsverslag en beslist over uw rijgeschiktheid. Als het nodig is zal het CBR u doorverwijzen voor een rijtest. In een enkel geval is aanvullende informatie van een medisch specialist noodzakelijk en zal u hierover bericht ontvangen. De keuringsarts kan geen beoordeling geven over uw rijgeschiktheid.
Wanneer maak je een afspraak voor een medische keuring rijbewijs?
U maakt een afspraak voor een medische keuring voor je rijbewijs in Nederland in de volgende situaties:
- Bij de aanvraag van een rijbewijs, vooral als het uw eerste rijbewijs is.
- Bij verlenging van uw rijbewijs als u ouder bent dan 75 jaar of als u een medische aandoening hebt.
- Na een medische ingreep of verandering in uw gezondheidstoestand, kan dat uw rijvaardigheid beïnvloeden.
- Bij twijfel over uw medische geschiktheid om te rijden.
Neem contact op met het CBR of een gespecialiseerde arts voor de juiste stappen en documentatie voor de keuring. De procedure kan variëren afhankelijk van uw situatie.
Groot rijbewijs verlengen of aanvragen?
Wanneer uw rijbewijs is verlopen, zult u het moeten verlengen, u mag niet rijden met een verlopen rijbewijs. Wanneer u wordt aangehouden kunt u hier een boete voor krijgen, zorg er dus voor dat u op tijd uw rijbewijs verlengt. Ook wanneer het rijbewijs beschadigd is of wanneer er een nieuwe categorie moet worden toegevoegd, is het belangrijk dat u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Bij deze aanvraag hoeft u geen keuring door te gaan. Een keuring voor het rijbewijs is voor mensen van 75 jaar en ouder of voor groter vervoer zoals een vrachtwagen (Rijbewijs C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 of D1E).
Hoe lang is een gezondheidsverklaring groot rijbewijs geldig?
In Nederland is een gezondheidsverklaring voor het groot rijbewijs (bijvoorbeeld voor vrachtwagens of bussen) meestal één jaar geldig. Dit betekent dat nadat u de gezondheidsverklaring hebt ingediend en deze is goedgekeurd, u binnen een jaar de rijbewijsaanvraag of -verlenging moet voltooien. Als u binnen dat jaar geen actie onderneemt, kan de gezondheidsverklaring verlopen en moet er mogelijk opnieuw een gezondheidsverklaring indienen en de keuring opnieuw ondergaan voordat u uw rijbewijs kunt krijgen of verlengen.
Het is belangrijk om de exacte geldigheidsduur van uwgezondheidsverklaring te controleren bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) of bij de instantie die de keuring heeft uitgevoerd, aangezien er enige variatie kan zijn, afhankelijk van de specifieke situatie en gezondheidstoestand. Het is ook essentieel om op tijd actie te ondernemen om te voorkomen dat degezondheidsverklaring verloopt voordat u uw rijbewijsaanvraag of -verlenging hebt afgerond.