Nu steeds meer mensen langdurig thuiswerken, komen de voor-en nadelen steeds meer aan het licht. Thuiswerkers zijn enthousiast over het ontbreken van reistijd en zeggen efficiënter te kunnen werken. Daarnaast is er het voordeel dat ze in de (micro)pauzes ook nog even een was kunnen draaien of een boodschap kunnen doen of de hond uitlaten. Maar hoe minder vaak thuiswerk wordt afgewisseld met een dag op kantoor, hoe duidelijker de nadelen naar voren komen.
Nadelen
Thuiswerkers hebben weinig sociale contacten en dat breekt op als je positieve energie haalt uit de samenwerking met collega’s. Je kan niet even snel iemand aanschieten met een vraag of probleem waar je niet uitkomt. Je wordt letterlijk minder gezien, wat invloed heeft op de waardering van je werk. De scheiding tussen werk en privé wordt vager. Wanneer begint je werkdag, wanneer stop je hoe laat neem je pauze. Kan je de verleiding weerstaan om later te beginnen, langer door te gaan, minder pauze te nemen of te gaan zitten Netflixen? Thuiswerken vereist een ijzeren zelfdiscipline die niet voor iedereen is weggelegd.
Wat komen wij zoal tegen?
Tijdens de verzuimbezoeken zien wij voornamelijk de negatieve gevolgen van thuiswerken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat thuiswerken per definitie ongezond is. Het zegt wel dat thuiswerken regelmatig tot problemen leidt waar werkgevers en werknemers nog nooit over hebben nagedacht. De meeste fysieke klachten bij thuiswerken ontstaan door een verkeerde werkhouding, door een verkeerde werkplek of door onvoldoende afwisseling. Als we aan thuiswerkers vragen hoe hun werkplek eruit ziet, horen we maar al te vaak; “Werkplek? Ik zit lekker op bed met mijn laptop op schoot” of “Ik werk vanaf de bank of aan de keukentafel”. En zelfs mensen met de meest ergonomische thuiswerkplek die er bestaat, krijgen klachten als ze er niet op de juiste manier gebruik van maken.
Hoe blijf je gezond?
Gelukkig zijn de meeste klachten eenvoudig te voorkomen of te verminderen door simpele aanpassingen en praktisch tips! Als je je bewust bent van je eigen gedrag, pauzes en werkhouding heb je al veel bereikt. CBZ heeft ervaren Ergocoaches in dienst die thuiswerkers met goede tips en tricks kunnen wijzen op een goede werkhouding, de juiste instellingen voor hun werkplek en hoe ze de balans tussen werk en privé kunnen bevorderen. Jagen we werkgevers hiermee op kosten? Zeker niet, een dag minder verzuim bespaart al snel € 300,– en 90% van de aanpassingen om klachten te voorkomen gaan om kennis en gedrag. De overige 10% gaat om het instellen van de werkplek en het gebruik van (ergonomische)hulpmiddelen. En hulpmiddelen zijn er in alle soorten en prijsklassen. Van een pak papier onder je beeldscherm tot een compleet zit-sta bureau. Zonder ook maar één nieuw artikel aan te schaffen, kan een gesprek met onze Ergocoach al een hoop leed voorkomen.
Bekijk ook onze tips voor thuiswerkers en onze instructievideo.
Wilt u onze Ergocoach inzetten om uitval van thuiswerkers te voorkomen?