KANS is de verzamelnaam voor klachten aan de arm, nek en of schouder en wordt vaak gezien als een werkgerelateerd probleem.
Onze lichamen zijn eigenlijk helemaal niet geschikt om veel te zitten. Echter, in de meeste werksituaties zitten we gemiddeld 4 tot zelfs 8 uur per dag, vaak omdat we van een beeldscherm afhankelijk zijn. Daarnaast zitten we voor en na werktijd ook nog regelmatig; tijdens autoritten, ov-reizen en thuis op de bank. Hierdoor neemt de kans op rug-, schouder-, of nekklachten enorm toe.
Met het checken, aanpassen en optimaliseren van de werkplek voorkom je klachten. Minder klachten leidt tot minder verzuim, productiever werken en meer werkgeluk. Wist je dat een zieke werknemer meestal anderhalf tot zelfs tweeënhalf keer zoveel kost als zijn bruto-loonkosten? Dit bedrag loopt zo hoog op door omzetverlies en vervanging of extra werk door collega’s. Het is dan ook van belang om een ergonomisch goed ingestelde werkplek te realiseren en dat iedereen ervan bewust is wat hij of zij er zelf aan kan doen om klachten te verminderen of te voorkomen.
Onze lichamen zijn eigenlijk helemaal niet geschikt om veel te zitten.
Vaak worden dit soort checks online aangeboden, maar de Ergo Coach van CBZ komt persoonlijk bij je langs. Bijna 1 op de 3 werknemers werkt immers regelmatig thuis of heeft een flexplek. Dit bespaart veel reistijd en kantoorruimte maar dan moet de werkplek natuurlijk wel in orde zijn. Onze Ergo Coaches zijn snel inzetbaar om de werkplek op kantoor, maar ook de werkplek thuis te checken en gelijk goed in te stellen. Daarnaast leren ze je hoe je in de juiste houding werkt, wat (micro)pauzes en afwisseling met je doen en welke hulpmiddelen er zijn om klachten te verminderen.
Door de (thuis)werkplekcheck te laten uitvoeren, voldoe je als werkgever aan de verplichting uit de Arbowet om iedere werkplek te betrekken in de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). Je bent namelijk verplicht om in kaart te brengen welke gezondheids- en veiligheidsrisico’s er zijn in je bedrijf. In het plan van aanpak geef je aan welke maatregelen je neemt om die risico’s op te heffen of zo veel mogelijk te beperken.
Wil je ook die KANS aanpakken? Neem contact op en vraag naar de (beeldscherm)werkplekcheck.