De impact van een onzichtbaar gevaar
Ruim een jaar geleden werden we overvallen door een onbekend virus. We hadden geen idee wat er op ons af kwam en zagen verontrustende beelden uit China en Noord-Italië.
Er is veel veranderd sinds die tijd. Een crisis stimuleert de creativiteit en inspireert tot het bedenken van verrassende oplossingen. Het nieuwe binnenblijven heeft ervoor gezorgd dat veel activiteiten zijn verplaatst naar de huiskamer. Winkelen, je favoriete gerecht bestellen, vergaderen, werken, sporten en zelfs een museum kon je bezoeken zonder de deur uit te gaan.
Buurman verstoort vergadering
Inmiddels maak je met het grootste gemak via een beeldscherm contact met familie, vrienden en collega’s. Beeldcontact ligt nog het dichtst bij fysiek contact. Je kijkt elkaar in de ogen en er lijkt geen afstand te zijn. Tot de verbinding hapert en de buurman in de muur begint te boren… Toch is het niet hetzelfde en merken we nu pas hoe belangrijk het is om bij elkaar te zijn, samen te werken of gewoon een praatje te maken.
Nieuw normaal, saai verhaal
Bij CBZ zijn we ook creatief omgegaan met de nieuwe omstandigheden. Tot op heden heeft niemand van ons het virus opgelopen. Hoe we dat hebben klaargespeeld? Heel saai, werken volgens de richtlijnen. We werken zoveel mogelijk vanuit huis met een minimale bezetting op kantoor in Dongen. Trainingen en gastlessen zijn aangepast naar het “nieuwe normaal” en werden via Teams gegeven. De hele coronatijd is de vraag naar verzuimbezoeken aangebleven. Met een paar kleine aanpassingen hebben we het risico op besmetting maximaal beperkt. Zo konden we iedereen de hele periode gewoon thuis bezoeken. Lees ook de berichten: Smurfit-Kappa over het verzuimbezoek in coronatijd en Aanscherping corona maatregelen.
Gesteund door de overheid, klaar voor actie
We zijn dolblij met de huidige versoepelingen. We bewegen te weinig, we beschikken thuis niet over de beste werkplek en missen het echte en directe contact met collega’s. Zonder vakanties en ontspanning wordt het leven saai en voorspelbaar. Gelukkig ziet het ernaar uit dat de steunmaatregelen van de overheid geholpen hebben om de economie snel te kunnen laten herstellen. Dat is goed nieuws voor de bedrijvigheid en de arbeidsmarkt. Wij zijn er klaar voor om corona ver achter ons te laten!
Voorkomen beter dan genezen
Economische groei en krapte op de arbeidsmarkt gaat altijd gepaard met toenemende werkdruk en verzuim. Bovendien zijn we in sommige sectoren niet meer gewend om hard te werken. Ziekte en uitval liggen op de loer. Des te meer reden om vol in te zetten op verzuimpreventie. Het is nu de tijd om je verzuimbeleid op orde te hebben. Een actueel verzuimprotocol, een goed opgeleide preventiemedewerker, een bijgewerkte risico-inventarisatie dragen allemaal bij aan het voorkomen van verzuim. Maar nog belangrijker is het om met elkaar in gesprek te blijven en te weten wat er speelt.
Ben jij klaar voor het post-corona tijdperk?
Door het vele thuiswerken is de afstand tussen leidinggevende en teamleden letterlijk groter geworden. Bereid je daarom goed voor op de post-corona situatie en ga met je medewerkers in gesprek over wat er zal veranderen, wat er van ze verwacht wordt en welke rol de leidinggevende daarin kan spelen. Dat is meteen de eerste aanzet tot een preventief verzuimgesprek. Wil je meer weten hoe je verzuim kunt voorkomen nu de economie weer op gang komt? Neem gerust contact op, wij helpen u graag verder!