Dan is het de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Juist tijdens de eerste zes weken van het verzuim kan je maximaal invloed uitoefenen op het verloop en de duur van het verzuim. Maar nog belangrijker: Hoe voorkom je frequent en kort verzuim?
Verzuim voorkomen
Er zijn veel manieren om te voorkomen dat mensen zich ziek melden. Hieronder geven we een paar praktische tips voor verzuimpreventie.
Verzuimprotocol: Heldere verzuimregels voorkomen dat medewerkers zich op oneigenlijke gronden ziek melden en zorgen ervoor dat ze weten hoe ze zich moeten ziek melden. Niet per appje en het liefst bij de direct leidinggevende. Met een duidelijk verzuimprotocol laat je als bedrijf zien dat je ziekteverzuim serieus neemt.
Een gezonde en veilige werkplek: Door het toegenomen thuiswerken van het afgelopen jaar is het nog duidelijker geworden hoe belangrijk het is om een goede werkplek te hebben. Voldoende beweging, de juiste instellingen, een goede lichaamshouding, voldoende daglicht en frisse lucht voorkomen klachten en uitval.
Werkgeluk: Werknemers zullen zich minder snel ziek melden als de sfeer op het werk prettig is. Houd dit als manager goed in de gaten en grijp in als mensen worden buitengesloten of als er andere wrijving tussen medewerkers ontstaat. Ook de arbeidsvoorwaarden, autonomie, ambitie en toekomstperspectief zijn van invloed op het werkgeluk van mensen.
Bewustwording van verzuimgedrag: Wat doet jouw verzuimgedrag met je collega’s? Welke keuzes maak je om wel of niet te gaan werken? Door wie of wat worden deze keuzes beïnvloed? Wat is denken in mogelijkheden? Mensen die zich bewust zijn van hun verzuimgedrag maken minder snel de keuze om te verzuimen en zijn creatief in het bedenken van oplossingen om te werken naar mogelijkheden.
Hulp nodig?
Wil je meer weten over verzuimpreventie en hoe je op een leuke en leerzame manier verzuim aan de lopende band kan voorkomen? Neem contact op en kijk samen met ons op welk gebied we je kunnen ondersteunen.